Chipmunk

Chipmunks er små, stribede gnavere af familien Sciuridae. Alle arter af jordegern findes i Nordamerika, med undtagelse af den sibiriske jordegern, som findes primært i Asien.

Taksonomi og systematik

Jordegern kan klassificeres enten som en enkelt slægt, tamias, eller som tre slægter: tamias, som omfatter den østlige jordegern; Eutamias, som omfatter den sibiriske jordegern; og Neotamias, som omfatter 23 tilbage, overvejende vestlige, arter. Disse klassifikationer er vilkårlige, og de fleste taksonomier over tyvende århundrede har placeret jordegern i en enkelt slægt. Studier af mitokondrie-DNA viser imidlertid, at forskellene mellem hver af de tre chipmunk grupper kan sammenlignes med den genetiske forskel mellem Marmota og spermophilus.

Slægten navn tamias er græsk for "kasserer", "steward", eller "husholderske", som er en henvisning til dyrenes rolle i plante spredning gennem deres vane med at indsamle og opbevare mad til vinterbrug.

Det fælles navn oprindeligt kan have været stavet "chitmunk," fra den indfødte Odawa ordet jidmoonh, som betyder "røde egern". Den tidligste form citeret i Oxford English Dictionary er "chipmonk," dog, vises "jordegern" i flere bøger fra 1820'erne og 1830'erne. Andre tidlige former omfatte "chipmuck" og "chipminck", og i 1830'erne blev de også benævnt "chip egern;" formentlig med henvisning til den lyd, de laver. I midten af ​​1800-tallet, John James Audubon og hans sønner, omfattede et litografi af jordegern i deres viviparous firbenede i Nordamerika, kalder det "Chipping egern Hackee." Chipmunks er også blevet omtalt som "stribede egern", "neddelere", "munke", "træ tigre," eller "jorden egern".

Diæt

Chipmunks har en altædende kost primært består af frø, nødder og andre frugter, og knopper. De har også ofte spiser græs, skud, og mange andre former for plantemateriale, samt svampe, insekter og andre leddyr, små frøer, orme og fugleæg. Omkring mennesker, kan jordegern spise dyrkede korn og grøntsager og andre planter fra gårde og haver, så de er undertiden betragtes skadedyr. Chipmunks meste foder på jorden, men de klatre i træer for at få nødder såsom hasselnødder og agern. I begyndelsen af ​​efteråret, mange arter af jordegern begynder at opbygge lagre nonperishable fødevarer for vinteren. De fleste cache deres fødevarer i en spisekammer i deres huler og forblive i deres reder til foråret, i modsætning til nogle andre arter, som gør mange små cacher af fødevarer. Cheek poser tillader jordegern til at bære flere fødevarer til deres jordhuler for enten oplagring eller indtagelse.

Økologi og livshistorie

Østlige jordegern mate i det tidlige forår og igen i begyndelsen af ​​sommeren, der producerer kuld på fire eller fem unge gange hvert år. Vestlige jordegern yngler kun en gang om året. De unge kommer ud af hule efter omkring seks uger, og slå ud på egen hånd inden for de næste to uger.

Disse små pattedyr opfylde flere vigtige funktioner i skovøkosystemer. Deres aktiviteter høst og hamstring træ frø spiller en afgørende rolle i sætteplante etablering. De forbruger mange forskellige slags svampe, herunder dem, der er involveret i symbiotiske mycorrhizale foreninger med træer, og er en vigtig vektor for spredning af sporer af underjordiske sporocarps som har co-udviklet sig med disse og andre mycophagous pattedyr og dermed mistet evnen til at sprede deres sporer gennem luften.

Chipmunks konstruere ekspansive Burrows, som kan være mere end 3,5 m længde med flere godt skjulte indgange. De sovende kvartaler holdes meget ren som skaller og afføring gemmes i affaldssække tunneler.

Den østlige Chipmunk dvale om vinteren, mens de vestlige jordegern ikke gør det, at forlade sig på butikkerne i deres huler.

Chipmunks spiller en vigtig rolle som bytte for forskellige aggressiv pattedyr og fugle, men også opportunistiske rovdyr selv, navnlig med hensyn til fugleæg og unger. I Oregon, har bjerg bluebirds blevet observeret energisk mobning jordegern, at de ser i nærheden af ​​deres reden træer.

Chipmunks typisk bor omkring tre år, selv om der er observeret boet ni år i fangenskab.

Jordegern i fangenskab siges at sove et gennemsnit på omkring 15 timer i døgnet. Det menes, at pattedyr, der kan sove i skjul, såsom gnavere og flagermus, har tendens til at sove længere end dem, der skal forblive i alarmberedskab.

Artsliste

Subgenus Eutamias

  • Sibiriske jordegern, Eutamias sibiricus

Subgenus tamias

  • Eastern jordegern, tamias striatus

Subgenus Neotamias

  • Allens jordegern, Neotamias Senex
  • Alpine jordegern, Neotamias alpinus
  • Buller er jordegern, Neotamias Bulleri
  • Californien jordegern, Neotamias obscurus
  • Cliff jordegern, Neotamias dorsalis
  • Colorado jordegern, Neotamias quadrivittatus
  • Durango jordegern, Neotamias durangae
  • Grå-collared jordegern, Neotamias cinereicollis
  • Grå-footed jordegern, Neotamias canipes
  • Hopi jordegern, Neotamias rufus
  • Mindst jordegern, Neotamias minimus
  • Lodgepole jordegern, Neotamias speciosus
  • Langørede jordegern, Neotamias quadrimaculatus
  • Palmers jordegern, Neotamias palmeri
  • Panamint jordegern, Neotamias panamintinus
  • Merriam s jordegern, Neotamias merriami
  • Rødhalet jordegern, Neotamias ruficaudus
  • Siskiyou jordegern, Neotamias Siskiyou
  • Sonoma jordegern, Neotamias sonomae
  • Townsend er jordegern, Neotamias townsendii
  • Uinta jordegern, Neotamias umbrinus
  • Gul-cheeked jordegern, Neotamias ochrogenys
  • Gul-fyr jordegern, Neotamias amoenus

Uddød:

  • † tamias Aristus
  0   0
Forrige artikel Callao
Næste artikel Calvinistiske metodister

Kommentarer - 0

Ingen kommentar

Tilføj en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn tilbage: 3000
captcha