Arild Andersen

FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
Januar 4, 2017 John Hein A 0 39

Arild Andersen er en norsk jazz musiker og komponist, kendt som den mest berømte norske bassist i den internationale jazzscene.

Karriere

Andersen startede sin musikalske karriere som jazz guitarist i "The Riverside Swing Group» i Lillestrøm, begyndte at spille kontrabas i 1964, og snart blev en del af de centrale jazzbands i Oslo. Han var medlem af Roy Hellvin Trio, var i backingband på Kongsberg Jazzfestival i 1967 og 68, blev valgt Bedste bassist ved Jazznytt i 1967, og startede som bassist i Jan Garbarek kvartetten, herunder Terje Rypdal og Jon Christensen. Efter at have afsluttet sin tekniske uddannelser i 1968, blev han professionel musiker og samarbejdet med en række af de mest kendte musikere næste Garbarek, ligesom den norske Jazz sangerinde Karin Krog, George Russell og Don Cherry, og var i linjen op for at besøge amerikanske musikere Ligesom Phil Woods, Dexter Gordon, Bill Frisell, Hampton Hawes, Johnny Griffin, Sonny Rollins, Sheila Jordan og Chick Corea. I samenperiod også arbejdede han med Don Cherry, George Russell, Ferenc Snétberger og Tomasz Stanko.

Andersen samarbejdede i begyndelsen af ​​1970'erne med norske musikere som Magni Wentzel, Jon Eberson, Ketil Bjørnstad og Terje Rypdal, før de forlader for en oplevelsesrig besøg i USA i vinteren 1973-1974, og har siden 1974 ledet sine egne bands, først et Kvartetten. Han var i linjen op for forbløffende Radka Toneff Quintet, og har mere end et dusin album udgivelser som et band leder på etiketten ECM, indledt kritikerroste band Masqualero, og optrådte som siden mand på en række optagelser. I januar 2009 blev han udnævnt til "Musicien Europeen 2008" af den franske "Academie du Jazz", og i 2010 Andersen modtog endnu en prestigefyldte pris, Ella Award præsenteret på Oslo Jazzfestival.

Alt Om * Jazz kritik John Kelman, i sin anmeldelse af Andersens levende optaget frigivelse Live at Belleville sagde:

Honors

  • 1969: Buddyprisen
  • 1975: "Bassist of the Year", som Europa Jazz Federation
  • 1983: spellemannprisen til Masqualero, inden bandet "Masqualero"
  • 1984: Gammleng Award i klassen Jazz
  • 1986: spellemannprisen til Bande en del, inden bandet "Masqualero"
  • 1991: spellemannprisen til Re-Enter, inden bandet "Masqualero"
  • 2008: "Musicien Europeen 2008" af den franske "Academie du Jazz"
  • 2008: "Ella Award" på Oslo Jazzfestival

Diskografi

Som leder

  • 1975: Clouds In My Head
  • 1977: Sjimri
  • 1978: Grøn Shading Into Blå
  • 1981: Lifelines
  • 1981: En Molde Koncert, med John Taylor, Bill Frisell & amp; Alphonse Mouzon
  • 1990: Sagn, bestilt arbejde for Vossajazz 1990
  • 1993: Arv
  • 1994: Hvis du ser langt nok, med Ralph Towner & amp; Nana Vasconcelos
  • 1995: Kristin Lavransdatter
  • 1997 Hyperborean
  • 1998: Sommerbrisen, med Frode Alnæs & amp; Stian Carstensen
  • 2003: Julegløggen, med Frode Alnæs & amp; Stian Carstensen
  • 2004: The Triangle, med Vassilis Tsabropoulos & amp; John Marshall
  • 2005: Electra
  • 2006: Høstsløv, med Frode Alnæs & amp; Stian Carstensen
  • 2008: Live at Belleville, med Paolo Vinaccia & amp; Tommy Smith
  • 2012: Celebration, med den skotske National Jazz Orchestra
  • 2014: Mira, med Paolo Vinaccia & amp; Tommy Smith

Som sideman

'Med Chris Dundas

  • 2014: Oslo Odyssey

Med Ketil Bjørnstad

  • 2013: La Notte
  • 1968: Eternal Rhythm
  • 1969: Esoterisk Circle
  • 1970: Afric Pepperbird
  • 1971: Sart
  • 1972: Triptykon
  • 1971: The Essence of George Russell
  • 1982: Tur til Prillarguri
  • 1983: Lyt til Silence
  • 1971: Terje Rypdal
  • 1971: Undertøj
  • 1973: Opening
  • 1976: finnes Du Noensteds Ikveld
  • 1990: Skyggen, feat. Randi Stene, digte af John Donne
  • 1990: Odyssey
  • 2004: Grace, feat. Anneli Drecker
  • 2007: devotions
  • 1977: Ingen tid til tid
  • 1978: Sheila
  • 1981: Cykler
  • 1982: In Line
  • 1983 Masqualero
  • 1986: Bande en del
  • 1988: Ærø
  • 1991: Re-Enter
  • 1999: Achirana
  • 2000: karta
  • 2002: Joyosa
  • 2008: Elektriske Treasures
  • 2002: The Sign
  • 2003: Moon Water
  • 2006: Korte Eventyr
  • 2012: Rummet er Place
  • 2013: Under Rainbow
  • 2004: Nomad
  • 2008: Udvikling i farve
  • 2013: Glas Song
  0   0

Kommentarer - 0

Ingen kommentar

Tilføj en kommentar

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tegn tilbage: 3000
captcha